Det handler om å skape relevans

I sommer kom senioringeniør Shane Colvin på besøk i klassen vår. Shane er ansvarlig for det meste av fotografering, videoproduksjon, grafisk design og datavisualisering på UV-fakultetet ved Universitetet i Oslo. Han ønsket å dokumentere interaksjoner mellom elever, medelever og lærere i og utenfor klasserommet. Resultatet ble videoen A Day in the Life of Students og en forside på rapporten EVA2020.

Hensikten med invitasjonen var todelt fra min side. På den ene siden ønsket jeg å knytte besøket opp til karriereveiledning. Vi bruker mye tid på 10. trinn til å snakke om veien videre etter grunnskolen, og i faget utdanningsvalg formidles både teori og praksis gjennom hospitering på videregående skoler, utplassering i arbeidslivet, foreldreforedrag og besøk fra eksterne. Spesielt interessant med et innblikk i Shanes arbeid på UiO. På den annen side handlet det også om samfunnsengasjement og å skape relevans.

Relevans skaper samfunnsengasjement

De siste tre årene har vi bevisst satt et søkelys på ungdommers samfunnsengasjement. Vi har spurt oss om hvordan vi kan få fram det drivende engasjementet vi vet de har. Ungdommer bruker i mindre grad tid på tradisjonelle nyhetsformidlere enn det vi gjør, men de er fortsatt like opptatt av framtiden sin.

Det dreier seg om å skape relevans. Når elever er en del av noe større enn seg selv utenfor klasserommet, som deltakere i forskningsprosjekter eller andre aktiviteter i samfunnet, signaliser vi at de er betydningsfulle. Og det er de, enten det er gjennom spørreundersøkelser, kvalitative observasjoner eller med fysisk nærvær.

En naturlig neste steg i relevansbyggingen er å vise at deres meninger har betydning utenfor klasserommet. Det har resultert i Engebråtenbloggen, en blogg der elever kan mene, argumentere, kritisere, tenke kreativt og foreslå svar på vanskelige spørsmål i samfunnet de er en del av. Slik sett opplever vi at relevans kan skape mer samfunnsengasjement, som igjen skaper mer relevans i både fag og i elevenes liv.

Å legge til rette for skaperglede, engasjement og utforskertrang

Både i videoen og på omslaget til forskningsrapporten, som vist under, er elevene i fokus. Gjennom deltakelsen i filmprosjektet, har de kunnet følge prosessen fra opptak til forside og film. Det skapte nysgjerrighet og videre spørsmål både innen forskning rundt skole, men også faglig i diskusjoner om relasjonen mellom bilde og tekst, som ble enda sterkere siden de tross alt kan se seg selv i prosjektet.

Når elever opplever at skolehverdagen er meningsfull, gir det grobunn for engasjement. Det er også i tråd med det læreplanverket promoterer. I kapittel 1.4 i overordnet del kan vi lese at «Skolen skal la elevene utfolde skaperglede, engasjement og utforskertrang, og la dem få erfaring med å se muligheter og omsette ideer til handling.»

Å se relevansen i at det de gjør på skolen har en betydning senere i livet, er ikke alltid lett. Hva skal jeg med dette, kan de spørre. Jeg kommer aldri til å få bruk for nynorsk! Ved å legge til rette for forbindelseslinjer mellom skole og samfunn, om det nå er gjennom tekst, bilde, video eller andre former for kommunikasjon, og vise at det de gjør har relevans også for andre, vil det skape mening og relevans for dem.

Videoen «A Day in the Life of Students»

Videomaterialet og stillbilder fra opptakene i sommer benyttes av Universitet i Oslo. Der blir det primært brukt som visuell støtte for blant annet å promotere fakultetet og de ulike instituttene, utdanningsprogrammer på bachelor- og masternivå, studentorganisasjoner og i forskningsrapporter. Opptakene til filmen ble gjennomført i løpet av 45 minutter, og elevene kunne ikke vært mer profesjonelle. Det var tydelig at de tok jobben på alvor, noe spørsmålene i etterkant også understreket.

Forskningsrapporten EVA2020

EVA 2020 er et prosjekt initiert av Universitetet i Oslo med hensikt å evaluere utdanningsreformen Fagfornyelsen. Der undersøker de blant annet prosessen med å etablere det nye læreplanverket, kvaliteten i læreplan og støtteressurser, ledelse og styring av læreplanarbeidet og hvordan dette blir møtt av de ulike skolenes praksis og elevenes læring.

I et utdrag fra delrapport 5, utgitt november 2022, kan vi lese at «EVA2020 er den femte i rekken av rapporter i det forskningsbaserte evalueringsprosjektet, Fagfornyelsen: Intensjoner, prosesser og praksiser (EVA2020). Evalueringsprosjektet gjennomføres i perioden 2019-2025 av forskere ved Utdanningsvitenskapelig fakultet (UV) ved Universitetet i Oslo.»

Videre står det at «Rapporten belyser det som skjer lokalt i og på tvers av skoleeier- og skolenivå under arbeidet med realiseringen av fagfornyelsens intensjoner og iverksettingen av det nye læreplanverket. Rapporten tematiserer ulike aspekter ved ledelse, styring og støtteressurser, samt utfordringer og dilemmaer som kommer til syne i det lokale arbeidet. Analysene bygger på observasjonsdata, intervjudata og surveydata.» (Gunnulfsen, m.fl, 2022).

Videre lesning om temaet

For en mer inngående lesing av EVA2020, se beskrivelsen og de ulike rapportene her:

Du kan også høre en podcast om EVA2020. Ann Elisabeth Gunnulfsen, som er en av av forfatterne bak rapporten og førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, forklarer nærmere i denne podcasten laget av det Utdanningsvitenskapelig Fakultetet, Universitetet i Oslo.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.