-
Autonomi på anbud
Denne høsten fikk jeg låne noen digitale forelesninger av en bekjent. Det var mer proft gjennomført enn de som blir tatt opp på podcast i de ganske forelesningssaler, men så koster de også. Fra en snau tusenlapp til 6-7000 kroner for en CD-plate. En glanset forside Et av firmaene som har spesialisert seg på denne…
-
Hæ, hva sier du?
Kan vi virkelig ha tillit til at det som blir sagt er det intenderte, eller sitter vi på hver vår haug, beskyttet bak trygge murer og skriker ut en respons på det vi antar blir formidlet? Som halve Oslo på en lørdag, befant også jeg meg bøyd over lunken kaffe og en bok på et…
-
Smil for pokker!
Har smiletegnet fratatt oss ordets makt? Man kan undres; er et smil bare et smil, eller kan det også tillegges en annen verdi på samme måte som å forandre ordet hund til bikkje? En slik verdibytting av et ord, eller konnotasjon, gjør man lett ved å bytte første del av smilet fra kolon til semikolon….
-
I Dante Alighieris fotspor – En dannelsesreise tilbake til fremtiden
Prolog Det var med hodet høyt hevet han åpenbarte seg og steg frem fra skyggen, under en av buegangene på Via Zamboni. Han hadde hastig passert den halvferdige Basilica di San Francesco, der han, høyst ufrivillig, hadde løpt inn i Brunetto Latini. Pokker, var ikke den gamle grinebiteren i Frankrike? Dante Alighieri lot seg ikke…
-
Mørkerom – En psykoterapeutisk prosess
Bokanmeldelse av Ole Jørgen Hanssons Mørkerom – En psykoterapeutisk prosess Først utgitt i Pedagogisk Profil, Universitetet i Oslo. Se publikasjon
-
Diktning og diktatur – Herta Müllers forfatterskap
Märtha Hüller, diktning og diktatur Av: Nashira Christensen og Kenneth Bareksten Den idylliske rammen rundt boklanseringen denne dagen på Tidens tak, kan i beste fall kalles en smule kontrastfylt hvis den skal gjenspeile Hertha Müllers oppvekstkår. Men, det skal den ikke. Denne dagen er det hyllesten av Hertha Müllers forfatterskap med utgivelsen av antologien Diktning…
-
Biter vi oss selv i halen?
Er utbrenthet en nylig oppdaget livsstilsykdom skapt av manglende oversikt over egne evner, eller er vi overlesset av press og krav fra alle kanter? For tretti år siden hadde man knapt hørt om utbrenthet. En pariakaste av en tilstand som ble lagt i samme bås som sammenbrudd og andre uhumskheter. Ingen har da dødd av…
-
Literacy practices in late modernity – En boklansering
Ny bok fyller kunnskapshull og bygger bro mellom motsetningene i dagens skoledebatt, lyder teaseren til fredagens boklansering i kjelleren på Litteraturhuset. Det er forskningssenteret Intermedia, forskergruppene CHANGE og Transaction som sto for regien av lanseringen. Bidragsytere i antologien var blant andre Barbara Gentikow, Egil G. Skogseth og Svein Østerud. Disse hadde også hadde et forfatterinnlegg…
-
Dypdykk ned i det kvantitative
Det rasler i matpakker og klirrer i glass og bestikk, i en litt klam atmosfære i kantina på GS. Det er nesten som du kan lukte eimen av svett pålegg. Jeg har en lunsjavtale med Katharina Søderholm for å snakke om masteren hennes og hva forskningen hun driver med går ut på. Det lille jeg…
-
A dangerous Method – en filmanmeldelse
Hvis du er en fan av psykologi bør du se ”A dangerous method” av prisvinnende regissør David Cronenberg. Det er hittil ikke gjennom filmhistorien tidligere blitt filmatisert en historie så sentral til psykologifeltet, som hva begynnelsen av psykoanalysen er. Historien sirkler rundt relasjonen mellom de to intellektuelle tungvektskjempene Carl Jung og Sigmund Freud, spilt av…