31. august i år ga jeg ut min første bok. Utgivelsen er et resultat av skriving og publisering av essayer, fagtekster og kronikker jeg på ulike måter har benyttet i klasserommet. Tekstsamlingen inneholder 29 tekster som primært handler om skole, og som er delt inn i fire sentrale kapitler; lærerne, elevene, klasserommet og samfunnet. Innenfor disse kategoriene har jeg valgt tekster som på ulike måter tematiserer hvordan lærer- og elevstemmer og et sunt fag- og klassemiljø har skapt og skaper et samfunnsengasjement hos meg og elevene.
Min motivasjon for å lage denne boka er todelt. For det første har det vært viktig å vise hvordan jeg som lærer har latt meg engasjere av fag, dagsaktuelle saker og elever ved å skrive om det, og dermed ta del i en større debatt om skole og utdanning. Utdanningsspørsmål kan kun få gode svar om vi diskuterer, vurderer og evaluerer lokalt og nasjonalt. For det andre har jeg modellert prosessen for elevene mine. Klasserommet skal være et øvingsrom det skal være trygt å ytre seg i, og da må det tilrettelegges for – og øves på – dialogisk undervisning der samtalen er i fokus.
Jeg bruker ofte egne tekstutdrag og ferdige utgivelser som modelltekster. Sammen med elevene idémyldrer jeg rundt ett eller flere tema, diskuterer aktuelle saker og problemstillinger i samfunnet, og deretter har vi utforskende samtaler om hvordan jeg enten skal starte, fortsette eller avslutte teksten.
I de situasjonene kommer de med gode, kritiske tilbakemeldinger og ofte nye perspektiver jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt over. Slik sett blir elevene aktive bidragsytere i en samfunnsdebatt. De utforsker egne og andres idéer, de utveksler synspunkter, reflekterer og bruker språket på en faglig og presis måte.
I dette dialogiske mulighetsrommet viser jeg elevene hvordan de kan bruke sin stemme – skriftlig eller muntlig – i et offentlig ordskifte, fra idé til ferdig publikasjon. Effekten av det er trygghet på egne meninger, skriveglede og entusiasme omkring egen tekstproduksjon, og dessuten en fornyet interesse og et nytt engasjement for og i samfunnsdebatten.
Alle kronikkene i denne samlingen er tidligere publisert i ulike medier og fagblader, som Utdanningsnytt, Dagsavisen, NRK, Aftenposten, Pedagogisk Profil og i min egen blogg Lærerliv. Flere er nyskrevet og publisert i 2022, og den nyeste i august 2022, noen uker før utgivelsen. Alle inngangsessayene er derimot ikke publisert tidligere, og ble alle skrevet i juli og august 2022.
Denne utgivelsen ville ikke vært mulig uten elever jeg har og har hatt. De er en utømmelig kilde til kunnskap og glede.
Boka er utgitt på forlaget Lærerliv august 2022 (ISBN: 978-82-303-5613-5). Antall sider 172. Boken kan lastes ned gratis på nedlastingsiden. God lesing og læring!
Legg igjen en kommentar