integration, welcome, shaking hands, hand in hand, migration, together, gear, merge, put together, immigrants, team, community, migrants, share, inclusion, include, group, welcome, welcome, welcome, welcome, welcome, inclusion, inclusion

Mangfold i fokus i akademia – et tilbakeblikk

I Pedagogisk profils nummer 3_2011, skrev vi en artikkel om Mangfold i Fokus i Akademia, MiFA, hvor vi fortalte om et pilotprosjekt ved UV. Prosjektet var et samarbeid mellom MIFA og UV-fakultetet, og skulle treffende nok hete Veiledning i akademisk skriving, og går ut på å tilby veiledning i akademisk skriving til studenter ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet som har et annet morsmål enn norsk. Det utdanningsvitenskapelige fakultet har et høyt internasjonalt nivå, og det er viktig for fakultetet at vi har et flerkulturelt studiemiljø hvor studentene trives og får tett oppfølging.

Det var knyttet stor spenning til oppstarten, og vi lovet våre lesere å følge opp prosjektet for å kunne gi dere tilbakemelding på om det var en suksess eller ei. Vi kan nå trygt si at dette var en suksess. En stor suksess, og prosjektet er i skrivende stund i gang med runde tre. Da veiledning i akademisk skriving ble tilbudt som pilotprosjekt høsten 2011, fikk 20 studenter tilbud om plass. Året etter var interessen så stor at vi doblet antall tilbud. Denne høsten har vi fått inn 100 søknader og har fått æren av å tildele hele 45 studenter plass på prosjektet.

Konkret handler Veiledning i Akademisk Skriving om et tilbud til studenter med et annet morsmål enn norsk. Prosjektet ønsker å bidra til økt gjennomstrømning, økt studieselvstendighet og til at det å være minoritetsspråklig ikke skal være et hinder for studier og fullførelsen av disse. Mange studenter kan ha behov for litt starthjelp når de skal lære å skrive akademisk, og en del av de som ikke har norsk som morsmål kan ha særlige utfordringer. Gjennom dette arbeidet får de tett oppfølging av en veileder – studenter med lang fartstid på Universitetet – som gir tilbakemeldinger på tekst og form slik at en lærer hvordan å besvare en oppgave av akademisk karakter her i Norge. 

Ved gjennomgang av tilbakemeldinger fra tidligere deltakere, er vi stolte over å vise til svært positive resultater. Hele 90 % av deltakerne sier de var fornøyde med veiledningen de mottok, og 80 % sier de i stor grad fikk nytte av det de lærte til eksamen og innleveringer. Kommentarer fra tidligere deltakere har vært blant annet; ”Veiledning i akademisk skriving er et fantastisk, svært hjelpsomt tilbud for oss med annet morsmål”, ”Det hjalp ikke bare med skrivingen, men også til å kunne stole på den norsken jeg kan””Veiledningen ga trygghet og selvtillit”, og ”Jeg kunne ikke ha skrevet mine oppgaver så godt hvis jeg ikke hadde deltatt på dette prosjektet”. – for å nevne noen. 

Vi har også intervjuet en av de tidligere deltakerne, Ashti Ghadani, som deltok på prosjektet høsten 2012. Hun har kurdisk som morsmål, og avsluttet nylig sitt andre år på bachelorprogrammet i pedagogikk ved UV-fakultetet. 

Ashti forteller at hun var svært fornøyd med veiledningen hun fikk. Hun forteller om en veileder som ga råd om hvordan hun skulle forbedre tekstmaterialet ytterligere, i tillegg til at hun ga rom og fleksibilitet i en travel hverdag. Hun er svært takknemlig for hjelpen hun mottok og fikk mer enn forventet ut av veiledningene. Samtidig som; ”Måten det ble lagt frem på var veldig forståelig, og det fikk meg til å tenke litt lenger enn som så. Det var akkurat det jeg trengte.”

På spørsmål om veiledningen har gjort noe med hennes nåværende studiesituasjon, svarte hun at den nå er mer organisert, hun har funnet strategier for å komme seg gjennom pensum og at den har lettet litt på eksamensstresset. Hun meddeler fornøyd at hun har lært mye om seg selv og innrømmer samtidig at hun tidligere kan ha vært noe urealistisk med målene hun satt for seg selv.

Nå har hun lært på hvilken måte hun må jobbe for å oppnå de resultatene hun ønsker. Videre sier hun at veiledningen absolutt har bidratt til å utvikle hennes ferdigheter innen akademisk skriving. ”Før tenkte jeg ikke så mye på hvordan jeg skrev, skrivemåte og formulering, nå er jeg veldig oppmerksom på det. Før hadde aldri noen fortalt meg at jeg måtte fokusere på akkurat dette”. Nå er hun mer oppmerksom på hvordan hun bygger opp en tekst både til semesteroppgaver og som eksamensbesvarelser. For et år siden hadde hun ingen klart svar på hva akademisk skriving egentlig er, men nå har hun oversikten og føler seg rett og slett bedre rustet som student etter veiledningen, sier hun.

På en skala fra 1-10 hvor stor nytte hun hadde av veiledningen gir hun en klar nier. ”Hadde jeg fått A på eksamen hadde det vært en soleklar tier”, forteller hun og ler. Hun oppnådde meget gode resultater det samme semesteret hun fikk veiledningen og sendte en e-post til sin veileder etter sensuren falt for å takke så mye for all hjelp. Veiledningen var absolutt med på å påvirke hennes resultater, og veiledningen har gitt henne et solid grunnlag for hennes videre studier, forteller hun.

Ashti anbefaler denne type veiledning til alle studenter som kan benytte seg av tilbudet. Hun mener at det gjør mye med ens studiehverdag, og har snakket varmt om prosjektet til både venner og medstudenter. Hun avslutter med et ønske om en lys fremtid for prosjektet; ”Jeg håper at dette prosjektet føres videre og vokser enda større, slik at alle som har behov for det kan ta nytte av det”.

Høres dette ut som et tilbud du kunne hatt nytte av? Følg med på nettsidene våre for mer informasjon om når neste runde settes i gang; http://www.uv.uio.no/studier/admin/veiledning-akademisk-skriving.html

Først publisert i Pedagogisk Profil, Universitetet i Oslo, og samskrevet med Vibeke Lindahl Kronstad. Se publikasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.