I år er det 100 år siden Stortinget åpnet opp for stemmerett for alle borgere av Norge. Bare noen år tidligere hadde kvinner endelig fått muligheten, og 17. juli 1919 kunne mennesker som mottok «fattigstøtte» også stemme ved valg. Demokratiet var fra den datoen ikke lenger bare for dem med sosiale forbindelser og en romslig lommebok.
Til høsten er det kommunevalg. I følge SSB var det i 2015 kun 60,2 prosent valgdeltakelse i lokalvalg, og det er unge menn med lav utdannelse som bruker stemmeretten minst. Det gir grunn til bekymring. Det kan bety, at i større grad enn i dag, må det gjennom hele grunnskolen gis mer opplæring rundt akkurat dette temaet.
Men hvorfor er det slik? Det er to saker som stikker seg ut: at elever ikke ser relevansen mellom valg og deres skolehverdag, og at de ikke har tillit til at politikere kan gjøre noe med den samme hverdagen. Den trenden må vi lærere på en eller annen måte klare å snu. Heldigvis får vi noen ganger «hjelp utenfra», og det var med stor glede å se det store miljøengasjementet hos elever i hele Norge tidligere i år. Slike hendelser må vi ta i mot med åpne armer.
Når Fagfornyelsen trer i kraft fra 2020, skal det blant annet arbeides med tre tverrfaglige emner. Emnet Demokrati og medborgerskap skal gi elevene «forståelse for sammenhengen mellom demokrati og sentrale menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet», og skolen skal «stimulere elevene til å bli aktive medborgere, og gi dem kompetanse til å delta i videreutviklingen av demokratiet Norge» (Udir, 2017). Slik jeg ser det kan dette emnet bli svært viktig for den fremtidige valgdeltakelsen.
Nye læreplaner sier noe om å investere for framtiden, men det vil alltid være læreren som enten er flaskehalsen eller muliggjøreren. Av den grunn vil jeg trekke frem fem måter en lærer kan skape interesse rundt demokrati, stemmerett og valgdeltakelse i det kommende kommunevalget:
1. Vis interesse selv. Vær en god rollemodell ved å snakke om et kommende valg, og at du har brukt tid på å lese deg opp på hva de ulike partiene kan gjøre deg og for samfunnet. Det vil vise elevene at valget er viktig i hvert fall for én voksenperson.
2. By og land er like viktige. Bruk tid på å snakke om at alle valg er viktige, både på lokalnivå og nasjonalnivå. Siden det er lav valgdeltakelse i kommunevalgene, kan du bruke tid på å snakke om hva dette valget har å si for byen de bor i.
3. Klassevalg. Samme dag eller uke som valget skal pågå, kan du sette av tid til et valg i klasserommet. Du kan kopiere opp valgmateriale fra partier og kandidater, og deretter la elevene holde valg. På slutten av dagen kan stemmene telles opp, og forklares hva vinneren kan gjøre for akkurat din klasse.
4. Valg hele året. Du kan arrangere valg over ulike saker hele året. Det kan være så enkelt som menyen i skolekantina eller neste skoletur. Selv om elevrådet ofte tar slik saker, kan hele skolevalg over enkle tema, gi elever følelsen av medborgerskap.
5. Skriveoppgaver. Du kan lære opp elevene i ordbruk spesielt benyttet i politikk og valg. De kan deretter bruke ordene i ulike skriveoppgaver. Her er det store muligheter for tverrfaglighet.
Mange av disse tipsene blir allerede benyttet i klasserom i dag. Det er mange dedikerte og dyktige lærere der ute, men selv de beste av oss trenger en vennlig påminnelse i blant.
Legg igjen en kommentar